اتصالات گالوانیزه چیست ؟

اتصالات گالوانیزه چیست

بهتر است در ابتدا قبل از توضیح در مورد انواع اتصالات گالوانیزه و کاربرد هر کدام در سیستم لوله کشی در مورد نحوه ساخت و مشخصات لوله های فلزی آشنایی پیدا کنیم و در مورد عملیات گالوانیزاسیون توضیحاتی را شرح دهیم تا بتوانیم انتخابی درست در مورد سیستم لوله کشی گالوانیزه به وسیله لوله و اتصالات گالوانیزه و اطلاعاتی در مورد محاسن و معایب این سیستم کسب نماییم.

لوله و اتصالات دارای حجمی هندسی به شکل استوانه که در مورد لوله ها با طولی بلند، توخالی با دو سر باز در مورد لوله ها و انو اعی از اتصالات و در تعدادی با انشعابات بیشتر و یا کمتر و در همه مورد دارای مقطع دایره ای دارای جنس های مختلف پلاستیکی، فولادی، بتنی، پی وی سی، استیل، آلومنیوم و … که جهت انتقال سیالات کاربردهای فراوانی دارد.

لوله های فولادی که مورد بحث اصلی ما می باشد کاربردی و متداول ترین در لوله کشی صنعتی، به خاطر استحکام بالا و مقاومت در برابر گرما که بهترین موارد در فرآیند های صنعتی، پالایشگاهی و نیروگاهی می باشد.

لوله های فلزی بر اساس جنس به سه دسته تقسیم می شود که شامل لوله های چدنی، لوله های آهنی و لوله های فولادی می باشد که به دلیل خارج بودن از مطلب ما در مورد ویژگیها و موارد آن بحث نمی شود.

خرید اتصالات گالوانیزه

آبرسانی , لوله های pvc , پلی اتیلن , چاه , حفاری , آبیاری

تمدن بشر امروز عمیقاٌ به فولاد وابسته است. فولادی که به رغم استحکام بالای خود، یک ضعف بزرگ نیز دارد. که همانا آسیب پذیری آن در برابر رطوبت و خوردگی است. ضعفی که در صورت بی توجهی به آن می تواند منجر به خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری شود. یکی از بهترین راه حل های ارائه شده برای این مشکل آبکاری سطح فولاد با لایه ای فلز روی است. این لایه نازک از فلز روی، مانند سپری از فولاد در برابر اکسیداسیون و خوردگی محافظت می کند. به عمل پوشش دهی فولاد با فلز روی گالوانیزاسیون می گویند. فلز روی خالص در واکنش با اکسیژن تولید روی اکسید می کند. این روی اکسید با CO2 واکنش داده و روی کربنات بدست می آید. روی کربنات همان سپر دفاعی فولاد در برابر اکسیداسیون و خوردگی است. از آنجاییکه از لحاظ شیمیایی فلز روی فعال تر از فولاد است حتی در صورت خراشیده شدن این لایه محافظ و قرار گیری فولاد در معرض اتمسفر نیز به لطف پدیده خوردگی گالوانیک این فلز روی است که دچار خوردگی خواهد شد و فولاد محفوظ می ماند.

اصطلاح گالوانیزاسیون از قرن هجده میلادی و در پی تحقیقات دانشمند ایتالیایی لوئیجی گالوانی رواج پیدا کرد و طبق گزارش انجمن بین المللی روی سالیانه بیش از پنج میلیون تن فلز روی برای آبکاری فولاد ها در جهان مصرف می شود.

البته فولاد گالوانیزه شده آن قدر ها هم فوق العاده و شکست ناپذیر نمی باشد و نمی توان از آن برای کار در محیط های اسیدی و یا حتی مقاومت در برابر باران های اسیدی حساب چندانی باز کرد و برای چنین شرایطی باید از فولادهای بمراتب گران تر ضد زنگ استایلن استیل ها بهره گرفت.

فولاد گالوانیزه قابل جوشکاری است اما باید از دود سمی حاوی روی پرهیز کرد. از فولاد گالوانیزه می توان تا دمای 200 درجه سانتی گراد استفاده کرد. اما در دمای بالاتر از 200 درجه سانتی گراد لایه فلز روی از بین می رود.

فرآیند گالوانیزاسیون به دو روش گالوانیزاسیون گرم و سرد صورت می گیرد که به دلیل طولانی شدن بحث به صورت مختصر در مورد آنها توضیح میدهیم.

در روش گالوانیزاسیون گرم قطعه فولادی را در حمامی از فلز روی مذاب در دمای 449 درجه سانتی گراد غرق می کنند تا سطح داخل و خارج لوله و اتصالات کاملاٌ به روی آغشته شود. روش گالوانیزاسیون گرم گرانتر از روش سرد می باشد ولی کیفیت، دوام و مقاومت آن در برابر خوردگی به مراتب بالاتر است.

قیمت اتصالات گالوانیزه

در روش گالوانیزاسیون سرد با استفاده از جریان الکتریسیته و مایع الکترولیت یک لایه فلز روی بر سطح فولاد نشانده می شود. روش گالوانیزاسیون سرد به مراتب از روش گالوانیزاسیون گرم ارزانتر است ولی ضخامت لایه محافظ آن به مراتب نازکتر از لایه حاصل از گالوانیزاسیون گرم است. صنعت خودرو سازی یکی از کاربران بزرگ روش گالوانیزاسیون سرد است.

حالا که با محاسن و معایب فلز گالوانیزه آشنا شدیم و از خصوصیات آن آگاه هستیم در مورد اتصالات گالوانیزه که مورد اصلی مطلب ما می باشد بحث می کنیم.

اتصالات گالوانیزه به صورت دنده ای و به دو صورت اتصالات گالوانیزه سفید و اتصالات گالوانیزه سیاه تولید و در صنایع آب، گاز، بخار، هوا و صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

اتصالات لوله کشی انواع مختلفی دارند که هر یک با توجه به ویژگیهای مخصوص خود در شرایط مختلفی به کار برده می شوندو با کمک این اتصالات لوله کشی است که می توان آب،گاز و … را به مسیر مورد نظر خود هدایت کرد. در ضمن استفاده از اتصالات باعث می شود تا هنگام خراب شدن قسمتی از لوله ها بتوان به راحتی تعمیرات را انجام داد.

لوله کش های متخصص معمولاٌ به قدری در کار خود حرفه ای هستند که تنها با نگاه کردن به مسیر لوله کشی می توانند تشخیص دهند به چه نوع اتصالات لوله کشی نیاز می باشد. مهم ترین و کاربدی ترین اتصالات لوله کشی که معمولاٌ در ساختمان از آن زیاد استفاده می شود را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

زانوهای مساوی گالوانیزه دنده ای، زانوهای تبدیلی گالوانیزه دنده ای، سه راهی مساوی گالوانیزه دنده ای، سه راهی نا مساوی (تبدیلی) گالوانیزه دنده ای،  بوشن های کوتاه و بلند گالوانیزه دنده ای، تبدیل های گالوانیزه دنده ای، مهره ماسوره گالوانیزه دنده ای، رایزر های گالوانیزه دنده ای، توپیچ روپیچ گالوانیزه دنده ای، فلنچ های گالوانیزه دنده ای و ….این اتصالات به صورت کاملاٌ نر، کاملاٌ ماده و یا نر و ماده موجود می باشد که در ایران معمولاٌ در سایزهای 4/1 تا 6 اینچ موجود می باشد.

ممکن است بپسندید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.